Pages

Monday, May 16, 2011

Methi-Mattar Malai

Few days back, I saw this recipe in Lavanya's Cookery Corner . Had a bunch of fresh Methi leaves by then, and prepared it. Rich and creamy side dish for roti's and pulao. Interesting variation to the regular methi dhal & methi roti. :)

Ingredients
Fresh Methi leaves from a small bunch.
Frozen green peas-1/4cup
Onion-1
Cloves-2
Green chillies-2
Coriander powder-1 teaspoon
Almond-5
Milk -11/4cup
Elaichi-1
Oil
Salt

Method
Soak the almonds in hot water for 30 minutes,peel the skin and keep it aside.

Peel the onion,cut into half, pierce the cloves,cook for 7 minutes in boiling water. Take it out and let it cool.
Once the onions are cooled, take out the cloves, grind it along with almonds and green chillies to a fine paste.
Heat oil in a kadai, add the elaichi and the paste. Fry for 6-7 minutes on medium heat.

Now add the cleaned,washed methi leaves, cook for a minute.

Add the peas and coriander power and salt. Cook for 3-4 minutes.

Add the milk, reduce the flame to low.

Switch off the stove when the methi mattar malai boils nicely. (It will take 3-4 minutes)

Serve hot with roti's or pulao's.
Actually I added 10 almonds and the gravy was little thick. Next time I have to reduce the number of almonds to 5! ;)

20 comments:

  1. புதுசு புதுசா எல்லாம் சொல்றீங்க மகி. பார்க்க ஸ்டைலாவும் இருக்கு. இந்த அளவு எத்தனை பேருக்கு வரும்?? அதைச் சொன்னால்தான் செய்து பார்ப்பேன்.

    ReplyDelete
  2. எனக்குக் கிடைத்த வடைக்கு இந்த சைட் டிஷ் பொருத்தமாக இருக்குமா? ;))

    ReplyDelete
  3. Paarkkum pothe sappida thonuthu Mahi. Seekirame seithu paarkanum.
    Kurinjikathambam

    ReplyDelete
  4. Innovative and interesting dish. Looks yummy and tempting.

    ReplyDelete
  5. /இந்த அளவு எத்தனை பேருக்கு வரும்??/ தாராளமா 4 பேருக்கு வரும் இமா! தைரியமாய் செய்யுங்க.

    /எனக்குக் கிடைத்த வடைக்கு இந்த சைட் டிஷ் பொருத்தமாக இருக்குமா? ;))/நோப்,இது சப்பாத்தி-புலாவ்க்குதான் நல்லா இருக்கும்,வடைக்கு சட்னிதான் மேட்ச் ஆகும்!;)

    ReplyDelete
  6. kurinji,seythu paathu sollungka,thanks! :)

    Thanks for your comment Babli!

    ReplyDelete
  7. Love methi in any form. This curry looks absolutely delicious.

    Vardhini
    VardhinisKitchen

    ReplyDelete
  8. Sounds interesting & it is so easy to make. So creamy!!!

    ReplyDelete
  9. நல்லா இருக்கு....செய்து பார்க்க வேண்டும்..

    உங்களை தான் நினைத்து கொண்டேன்..இந்த பதிவினை போடும் பொழுது...
    http://geethaachalrecipe.blogspot.com/2011/05/plant-exchange-day.html

    ReplyDelete
  10. Superb dish mahi.. bookmarked it right away.. loved 2 points in your recipe.. 1. addition of milk instead of cream :D 2. love the clove flavor inducing technique...

    http://krithiskitchen.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. Aaah! talk about a coincidence! The boy was craving this last night but we didn't have any peas or methi. I guess someone will be visiting the grocery store after work! Thanks for the recipe Mahi!

    PS: Sorry if any comments on my blog got deleted due to the blogger freeze.

    ReplyDelete
  12. சூப்பரா இருக்குப்பா.... இந்த மாதிரி ட்டஸு- ப்புஸு -ன்னு சமைக்கணும்னு எனக்கும் ஆசையா இருக்கு மகி.

    ReplyDelete
  13. superb and wonderful methi mattar !! Loved it !!

    ReplyDelete
  14. வித்தியாசமா நல்லாயிருக்கு மகி,செய்து பார்க்கிறேன்...

    ReplyDelete
  15. looks creamy & hearty- nice looking dish !

    ReplyDelete
  16. Un plato exquisito me gusta por el toque de clavos de olor,un aromma fantástico,cariños y abrazos.

    ReplyDelete
  17. wow! Methi Matar malai rombavey pramadhama irruku!

    ReplyDelete
  18. Really, looks divine dear... Very very happy to follow u.

    ReplyDelete
  19. ur dish looks so yummy ...this is my 1st time to ur blog... u have a gr8 set of recipes ....love to follow u...

    drop by my blog when u get time
    www.sharemyrecipe.blogspot.com

    ReplyDelete

Thank You Very Much for taking time to come here and adding your comment! It means a lot to me! :)