Friday, June 21, 2013

Spinach with Moong dal/Pachai payaru-Spinach Kadaisal

Ingredients
Moong dal-1/4cup
Cleaned and washed spinach-1/2cup[tightly packed]
Shallots-6 (or) Chopped red onion-3tablespoons
Tomato(big)-1
Red chilly-3
Coriander seeds-1teaspoon
Cumin seeds-1teaspoon
Turmeric powder-1/8teaspoon
Chilly powder-1/2teaspoon
Sambar powder-1/2teaspoon(optional)
Salt
Oil

Method
Pressure cook the moong dal with tomato and a pinch of turmeric powder.
Chop the onions and spinach.
Heat oil in a pan, add the coriander and cumin seeds, let them splutter.
Add the onions, broken red chillies and fry for couple of minutes.
Now add in the chilly powder, turmeric powder, sambar powder and fry for a minute.
Add in the spinach with 1/4 cup of water and cook for few minutes.
Add the pressure cooked moong bean and tomato with enough salt.
Give it a nice boil, put off the flame and let the content cool.
Mash it with a masher or a ladle, and the delicious moong dal spinach gravy is ready. It goes well with white rice. Serve it with hot rice and a dollop of ghee/coconut oil, along with curd chilly/mor milagai. This is the best combo! You can serve with your choice of dry vegetable curries.

9 comments:

  1. delicious and perfevt way to include keerai in our food.

    ReplyDelete
  2. Delicious Kadaisal, My Grandma used to make it.

    ReplyDelete
  3. Healthy and yummy dish...looks yummy

    ReplyDelete
  4. Healthy, delicious and perfect Mahi :-)

    ReplyDelete
  5. There is no word called kadaisal in Tamil. The appropriate word should be kadaiyal. Please correct it hereafter.

    ReplyDelete
  6. @Aswathy,எங்க வீட்டுல பேச்சு வழக்கில் சொல்வதை அப்படியே டைட்டிலா வைச்சிருக்கேன். கடைசல்-என்பது சுத்தத் தமிழ் வார்த்தையா இல்லாட்டியும், படிக்கறவங்களுக்குப் புரியாத புது வார்த்தை இல்லை. நான் என்ன சொல்லியிருக்கேன் என்பது இதுவரை இந்த ரெசிப்பியை பார்த்து கருத்து சொன்னவர்களுக்கும், படிச்சுட்டுப் போனவர்களுக்கும் புரிந்திருக்கும், புரியும்! இருந்தாலும் உங்க தமிழ் ஆர்வத்தை மெச்சாமல் இருக்க முடியவில்லை. நன்றி!
    :)

    ReplyDelete

Thank You Very Much for taking time to come here and adding your comment! It means a lot to me! :)

Views

Related Posts with Thumbnails

© 2011 Mahi's Kitchen, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena