Few days back, I saw this recipe in Lavanya's Cookery Corner . Had a bunch of fresh Methi leaves by then, and prepared it. Rich and creamy side dish for roti's and pulao. Interesting variation to the regular methi dhal & methi roti. :)
Ingredients
Fresh Methi leaves from a small bunch.
Frozen green peas-1/4cup
Onion-1
Cloves-2
Green chillies-2
Coriander powder-1 teaspoon
Almond-5
Milk -11/4cup
Elaichi-1
Oil
Salt
Method
Soak the almonds in hot water for 30 minutes,peel the skin and keep it aside.
Peel the onion,cut into half, pierce the cloves,cook for 7 minutes in boiling water. Take it out and let it cool.
Once the onions are cooled, take out the cloves, grind it along with almonds and green chillies to a fine paste.
Heat oil in a kadai, add the elaichi and the paste. Fry for 6-7 minutes on medium heat.
Now add the cleaned,washed methi leaves, cook for a minute.
Add the peas and coriander power and salt. Cook for 3-4 minutes.
Add the milk, reduce the flame to low.
Switch off the stove when the methi mattar malai boils nicely. (It will take 3-4 minutes)
Actually I added 10 almonds and the gravy was little thick. Next time I have to reduce the number of almonds to 5! ;)
Monday, May 16, 2011
Methi-Mattar Malai
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
புதுசு புதுசா எல்லாம் சொல்றீங்க மகி. பார்க்க ஸ்டைலாவும் இருக்கு. இந்த அளவு எத்தனை பேருக்கு வரும்?? அதைச் சொன்னால்தான் செய்து பார்ப்பேன்.
ReplyDeleteஎனக்குக் கிடைத்த வடைக்கு இந்த சைட் டிஷ் பொருத்தமாக இருக்குமா? ;))
ReplyDeletePaarkkum pothe sappida thonuthu Mahi. Seekirame seithu paarkanum.
ReplyDeleteKurinjikathambam
Innovative and interesting dish. Looks yummy and tempting.
ReplyDelete/இந்த அளவு எத்தனை பேருக்கு வரும்??/ தாராளமா 4 பேருக்கு வரும் இமா! தைரியமாய் செய்யுங்க.
ReplyDelete/எனக்குக் கிடைத்த வடைக்கு இந்த சைட் டிஷ் பொருத்தமாக இருக்குமா? ;))/நோப்,இது சப்பாத்தி-புலாவ்க்குதான் நல்லா இருக்கும்,வடைக்கு சட்னிதான் மேட்ச் ஆகும்!;)
kurinji,seythu paathu sollungka,thanks! :)
ReplyDeleteThanks for your comment Babli!
Love methi in any form. This curry looks absolutely delicious.
ReplyDeleteVardhini
VardhinisKitchen
Sounds interesting & it is so easy to make. So creamy!!!
ReplyDeleteநல்லா இருக்கு....செய்து பார்க்க வேண்டும்..
ReplyDeleteஉங்களை தான் நினைத்து கொண்டேன்..இந்த பதிவினை போடும் பொழுது...
http://geethaachalrecipe.blogspot.com/2011/05/plant-exchange-day.html
Superb dish mahi.. bookmarked it right away.. loved 2 points in your recipe.. 1. addition of milk instead of cream :D 2. love the clove flavor inducing technique...
ReplyDeletehttp://krithiskitchen.blogspot.com
Aaah! talk about a coincidence! The boy was craving this last night but we didn't have any peas or methi. I guess someone will be visiting the grocery store after work! Thanks for the recipe Mahi!
ReplyDeletePS: Sorry if any comments on my blog got deleted due to the blogger freeze.
சூப்பரா இருக்குப்பா.... இந்த மாதிரி ட்டஸு- ப்புஸு -ன்னு சமைக்கணும்னு எனக்கும் ஆசையா இருக்கு மகி.
ReplyDeletesuperb and wonderful methi mattar !! Loved it !!
ReplyDeleteவித்தியாசமா நல்லாயிருக்கு மகி,செய்து பார்க்கிறேன்...
ReplyDeleteAbsolutely love it dear :)
ReplyDeleteUS Masala
looks creamy & hearty- nice looking dish !
ReplyDeleteUn plato exquisito me gusta por el toque de clavos de olor,un aromma fantástico,cariños y abrazos.
ReplyDeletewow! Methi Matar malai rombavey pramadhama irruku!
ReplyDeleteReally, looks divine dear... Very very happy to follow u.
ReplyDeleteur dish looks so yummy ...this is my 1st time to ur blog... u have a gr8 set of recipes ....love to follow u...
ReplyDeletedrop by my blog when u get time
www.sharemyrecipe.blogspot.com